Karacs fegyveres bajnokságon indult!

kali_1Április 23-án szombaton került megrendezésre a 2011-es botharc - késharc Magyar Bajnokság, az Inosantokali - Magyarország szervezésében az aTEREM Harcművészeti Központban. A nagy számú nevező között indult Magyarország legjobb és legismertebb K-1 harcosa, Karacs Attila is. A Hun becenévre hallgató fighter mindkét kategóriában benevezett a bajnokságra. A botos küzdelmek során, két győzelem után az elődöntőben egy ponttal alulmaradt, de a késes harcban jobban érezve a távolságot, négy küzdelem után megszerezte a bajnoki címet. Attila a szponzorok által felajánlott különdíjat is megkapta, amit Juhász Zoltán, a szervezet vezetője adott át neki.


Néhány mondat a Kaliról:

A Kali (más néven escrima vagy arnis) a Fülöp-szigetek fegyveres harci művészete. Ez a Fülöp-szigetek nemzeti sportja, ugyanakkor egy rendkívül hatékony harci rendszer. Az utóbbi időkben - más ázsiai harcművészetekhez hasonlóan - számos országban ismertté és népszerűvé vált. A legtöbb harcművészettől eltérően a Kali az első pillanattól kezdve oktatja tanulóinak a fegyveres harcot. Oktatási rendszere nagymértékben fejleszti a kéz gyorsaságát, illetve a különböző támadásokra adandó reakció sebességét. Bár ez a rendszer a fegyveres harcon alapszik, természetesen magába foglalja a pusztakezes küzdelem metodikáját (ütések, rúgások, birkózás, földharc) is, beleértve a legtöbb fegyver elleni pusztakezes védekezést. Ez a harci rendszer a Fülöp-szigetek északi részén (Luzon) Arnis, a középső szegeteken (Visayas) Escrima, míg a déli szigetcsoportokon (Mindanao) Kali néven vált ismertté.

Miért érdemes megtanulni a kalit?

•Rendkívül hatékony önvédelmi rendszerkali_2

•Erősíti az egész testet

•Fejleszti az állóképességet és az aerob kapacitást

•Gyakorlása fejleszti a csukló-, könyök-, és a vállízületet, és ellenállóvá teszi a fájdalommal szemben

•Növeli a hajlékonyságot, a gyorsaságot, fejleszti a reflexeket és a koordinációs képességet

•Képessé tesz bármilyen hagyományos fegyver használatára még akkor is, ha azt korábban soha nem használtad

•Egy teljesen komplex harcművészeti rendszer, azonban kitűnően alkalmazható más harci stílusok kiegészítésére is

•Technikái nem igényelnek nagy testi erőt, a szükséges energiát a test mozgási energiájából, illetve a mozdulatok gazdaságosságából nyeri

•Mivel nem igényel nagy testi erőt, gyakorlatilag bárki megtanulhatja, legyen az egy tíz éves gyermek vagy nyugdíjas hölgy (e stílus számos nagymestere jóval meghaladta már a 60-70 éves kort, és a mai napig nagyszerű formában vannak!)

•Egy komplett harcművészeti rendszer, mely egyaránt megtanít a különböző hagyományos fegyverek használatára, és a pusztakezes harcra is

•Bárhol gyakorolható

•Elsajátítása relatíve olcsó, nem igényel különleges felszerelést vagy ruházatot

•A tanítási és gyakorlási módszere partner gyakorlatokra épül, így nagyszerű lehetőséget biztosít más emberekkel történő megismerkedésre is

kali_3

A Kali egy komplett harcművészet. Nem szorítkozik csak a fegyvertelen harcra (mint például a judo, karate, thai boksz stb) vagy fordítva, kizárólag a fegyveres harcra. A tanulók megtanulják, hogyan harcoljanak fegyverrel vagy a nélkül, alkalmazkodva a kialakult helyzethez. Megtanít harcolni minden távolságban. Különböző méretű fegyverek használatát oktatja, valamint rúgások, ütések, könyök és térdtechnikák, dobások, földre vitelek és a földharc egyaránt beletartozik a technikai repertoárjába, csakúgy, mint az érzékeny pontok támadása.

Nem tartalmaz formákat. A gyakorlás anyagát szinte kizárólag a páros gyakorlatok alkotják ezáltal is növelve a harci hatékonyságot.


A tanulók először a fegyveres harcot tanulják. (A legtöbb harci művészetben ez csak a leghaladottabb szinten történik meg.) Ez növeli a gyorsaságot és a koordinációt, mely kiválóan alkalmazható a pusztakezes küzdelemben is.

kali_4

Alapelveket tanít, mely egyaránt alkalmazható fegyveres és pusztakezes küzdelemben. A tanulók az első pillanattól kezdve gyakorolják aküzdelmet. Nem vesztegetik az időt unalmas egyéni gyakorlatokra, az első pillanattól kezdve gyakorolják a küzdelmet a különböző távolságokban, illetve több támadó ellen is. A Kali egyike azoknak a harci művészeteknek, amely igen nagy hatékonysággal alkalmazható több támadó ellen is. A Kali egyenlő hangsúlyt helyez a rendszer különböző részeinek elsajátítására. A fegyveres küzdelem elsajátításából automatikusan következik a pusztakezes küzdelem. A tanítványok egyformán sajátítják el a különböző méretű, formájú és súlyú fegyverek használatát. A Kali nem tekinthető egyértelműen lágy (aikido, tai chi, stb..) vagy kemény (karate, thai boksz, stb..) stílusnak. Valahol e két véglet között helyezkedik el, ezért is nagyszerű kiegészítője bármely stílusirányzatnak.

A szervezet:

A JKD / Kali - Magyarország egy szervezet, mely a Bruce Lee által létrehozott Jun Fan Gung Fu - Jeet Kune Do metodikát, a Lacosta / Inosanto Kali rendszert, valamint különböző Késharc módszereket oktat, népszerűsít és terjeszt Magyarországon.

írta: Ezüstszegi József

forrás: www.xlsport.hu

karacs attila english
karacs attila magyar
Hirdetés
Hirdetés