A legjobb magyar K-1 harcostól tanulhatnak!

karacs_3

A K-1 Magyar GP- és Európa Liga-győztes Karacs Attila augusztus 1. és 8. között Hévízen edzőtáborozik csapatával. A legjobb hazai K-1 fighter szívesen látja más egyesületek versenyzőit is, fontosnak tartja, hogy a sportág érdekében összefogjon a szakma.

Május 1-jén, a Papp László Sportarénában nagyszabású küzdősportgála kerül megrendezésre, Karacs Attila nélkül. A bajnok szerint nem kell szenzációt keresni a dolog mögött, mindössze arról van szó, hogy a K-1 hazai szervezőivel 2008-ban elváltak útjaik, ő pedig más irányba indult el.

- Sok sikert kívánok a szervezőknek május elsejére, nálam mostanában kicsit háttérbe szorult a versenyzés – mondja Karacs Attila, aki az elmúlt két évben az It's Show Time magyarországi gálái mellett más viadalokon is szorítóba lépett. – Az utóbbi időben jó néhány dolog nem tetszett a versenyzői karrieremmel kapcsolatban, ezért az idén átcsoportosítottam az energiáimat, s a számomra nagyon kedves edzői munkára koncentrálok.

A Sárvár Security támogatását élvező Karacs Attila négy éve építi csapatát, hobbistákkal kezdett, ám mára kinőtte magát a Karacs Team.

Egyre többen látogatják a tréningeket, formálódik a versenyzői gárda is, a sportágat a klasszis kezei alatt tanuló 16-18 éves fiatalok már kisebb, amatőr versenyeken is tesztelik tudásukat.

- Nem dobom őket ész nélkül a mélyvízbe, az a cél, hogy a srácok tökéletesen megtanulják az alapokat, ebből meríthetnek majd később. Fokozatosan kell felépíteni a versenyzőket, nem szabad siettetni semmit, mert az később visszaüthet.

karacs_bevonuls_1

Karacs edzői filozófiáján érződik korábbi mestere, a jelenlegi ökölvívó szövetségi kapitány, dr. Kovács László hatása: empatikus módon,fighterei egyéniségét figyelembe véve formálja őket.

- A világ túllépett az „üss egy jobbegyenest, fiam, aztán jól van" felfogáson, az edzői munkában a szakma mellett nagyon fontos a tudományos és a pedagógiai rész. Nem sportolókat, hanem embereket, személyiségeket készítünk versenyre. Mindenkihez meg kell találni a kulcsot, mert ami az egyiknek jó, nem biztos, hogy a másiknak is az. Egyénenként változik a stílus, a hozzáállás, a verseny előtti felkészítés, de a meccs előtt az öltözői hangulat is más és más. Nem szabad uniformizálni, észre kell venni a finomságokat, csak akkor lehet tökéletesen felkészíteni az edzőben megbízó versenyzőt.

A Karacs Team Budapesten, a IV. kerületben a Lóverseny tér 4 alatt kedd, csütörtök és péntek délután tartja tréningjeit, a versenyzőknek hétfőn és szerdán háromtól is van gyakorlás, de a K-1 bajnok igény szerint délelőtt is „nyúzza" a magasabb szintre kívánkozókat. Karacs Attila a Dunakeszin található Növényi Sportakadémián is oktat, hétfőn és szerdán 19 órától.

A csapat az első nyári edzőtáborozására készül, amely augusztus 1. és 8. között Hévízen kerül megrendezésre.

karacs_4

- Úgy terveztem, hogy csak a csapattagokkal megyünk, ám ahogy híre ment a tábornak, egyre többen jelentkeztek máshonnan is. Ennek csak örülök, nem vagyunk egy zárt közösség, sőt, azt szeretnénk, ha minél több, a K-1 iránt érdeklődő sportoló gyakorolna együtt. Magyarországon nagyon kevés a full-contact versenyző, ám szövetség annál több. Ez nem jól van így. Tanuljunk a külföldiektől, például a hollandoktól, akik összevonják erőiket, náluk általános a heti egy közös edzés. Kitűnő szpárringpartnerek ellen mérhetik le a tudásukat, ezért is fejlődnek. „Használják" egymást, nincsenek hatalmi harcok, mindenki tudja, csak összefogással lehet előre lépni. Én is ezt szeretném. Sok helyen jártam nyitott szemmel a világban, a tapasztalataimnak talán mások is hasznát vehetik. Az előrelépéshez a jó mentalitás mellett szükséges a technikák összegyúrása, a sportágspecifikus, K-1 szabályrendszerben való minél több küzdelem. Nem akarom házon belül tartani a tapasztalataimat, nyitott vagyok. Azt szeretném, hogy idővel legyen olyan a magyar K-1-es mezőny, mint a románoké, akik hihetetlen fejlődésen mentek keresztül az utóbbi években. Nálunk is vannak tehetségek, fogjunk össze, legyen minél több teltházas rendezvényünk, ahol minőségi csatákkal szolgálhatják ki a versenyzők a közönséget.

forrás: www.monokli.com

írta: Balogh Zoltán


karacs attila english
karacs attila magyar
Hirdetés
Hirdetés