A "tavaszi hadjárat": Karacs újra ringben

23Karrierje talán legkeményebb négy hónapja vár Karacs Attilára: a K-1 stílus hazai egyeduralkodója, tervezett téli-tavaszi "hadjárata" során a bosnyák Srdan Brezar, a román Daniel Ghita, valamint április 17-én, egy egyelőre meg nem nevezett "nagyágyú" ellen bizonyíthatja, készen áll a szűk elitbe tartozó Badr Harival szembeni csúcsderbire.

 

 

 

 

A 2009-es esztendő nem volt sétagalopp Karacs Attila számára. Az It’s Showtime májusi, amszterdami gáláján nagyot harcolt a szervezet 95 kilós ex-világbajnokával, Tyrone Sponggal, s csak 2:1-es, sokak szerint vitatható pontozással maradt alul. A Simon Rutz-féle sorozat augusztusi, Budapesten megrendezett állomásán a korábbi K-1 Európa-bajnok Björn Bregy elleni sikerrel jelezte, tartja magát a kitűzött célhoz, a szakma szűk elitjébe kívánkozik. Edzőcsere is tarkította idényét, az őt régóta tréningező, az amatőr bokszolók szövetségi kapitányi posztját elnyerő Dr. Kovács László már nem tudta időben összeegyeztetni a kétféle munkát, így a gyakorlások irányítását az egykori profi bokszoló, Rubin Olivér vette át. Attila azonban nyár óta igénybe veszi a világ egyik legjobb trénerének tartott holland Andre Manaart segítségét is. A „Hun” művésznéven futó fighter a családja körében eltöltött karácsonyi ünnepek után szolidan, felesége s ejtőernyősbarátai társaságában búcsúztatja az évet. Régóta a levegő szerelmese, 2010-ben azonban nem csak a felhők között szeretné jól érezni magát, a ringben is ugrani készül – tervei szerint minél magasabbra.

karacs_2- Most vagy soha? – szegezem a kérdést a 2010-es esztendőre a tőle megszokott hittel, elszántsággal készülő Karacs Attilának.

- Volt már több ilyen, de részben igazad van, ez valóban az egyik „most vagy soha” helyzet. Ha el akarom érni a céljaimat, akkor teljesítenem kell az első negyedévben rám váró feladatokat – kezdte a Sárvári Security Service által támogatott Hungarian All Stars-bunyós.

- Szép kis menet lesz, a már ismert, február 6-i dunaújvárosi Super GP fellépésed után, ahol a bosnyák Srdan Brezar ellen húzol kesztyűt, március 16-án főmeccs vár rád Milánóban a román Daniel Ghitával szemben, majd áprilisban egy egyelőre meg nem nevezett kőkemény riválissal csapsz össze. De hát, aki dudás akar lenni 

- Valóban, szépen felépített versenyprogram. Bár ha megnézzük, a tavalyi év sem volt gyenge, Tyrone Spong, Bjorn Bregy … Szerencsére már edződtem a nagy nevekhez, az ilyen meccslehetőségekhez. Jövőre ez a tendencia folytatódik, de még feljebb szeretnék lépni.

- Január 4-től beindul a verkli, edződdel, Rubin Olivérrel nekiálltok a melónak, ám a februári, dunaújvárosi bunyó előtt még „meglátogatod” holland mesteredet – az Andy Souwert jelenleg is felkészítő, de korábban Peter Aerts-el és Remy Bonjaskyval is foglalkozó – Andre Manaartot is. Mi lesz az „étlapon”?

- Korábban napi két edzés szerepelt a programban. Délelőtt magánjellegű, technikai felkészülést végeztünk, de Andre az állóképességet is tesztelte rendesen. Az utolsó alkalommal csak a K-1 World Max világbajnok Andy Souwerrel és velem foglalkozott, de ha kellett, volt partner az iskolázáshoz is. Délután csoportedzéseket végeztünk, én a fighterek között készültem. Nagyjából ilyen heti menetrendet várok most is.

 

  A dunaújvárosi Super GP-n a 195 centiméter magas, 110 kilogrammos, kézzel-lábbal remek bosnyák Brezar ellen kezded az idényt. 27 meccsből 25 győzelmet számlál, sorozatokat ütő, technikás bunyós. Neked viszont fekszik ez a stílus.

- Teljesen. Az ellenfélválasztásnál az volt a főszempont, hogy Dunaújvárosban már a Ghita meccset figyelembe véve mérkőzzek, azaz hasonló harcmodorral találjam szemben magam. Persze, Ghita magasabb színvonalat képvisel.

karacs_bregy2

- Bizony, talán ő a jelenleg igen erőteljes román vonal legjobbja, technikás, önbizalommal teli, feltörekvő sportoló. Többször összecsaptál már a szakág élvonalába tartozó versenyzőkkel, a román fiút hová helyeznéd?

- Nagyon jó bunyósnak tartom, de ha sorolnom kellene, akkor Bregyt, Ignasovot meg pláne elé tenném. Nem a legnagyobb név, de technikailag mindenképpen az egyik legügyesebb.

- Kijelenthetjük, hogy Ghitát „meg kell oldanod”, ha tovább akarsz lépni?

- Abszolút!

- Áprilisra betervezett riválisod is kemény dió lesz, de menedzsmented kérte, egyelőre ne bolygassuk ezt a témát.

- Így igaz, nem cáfolom, nagyon nehéz meccsre számítok. 

- Programodat, s a világban uralkodó versenyrendszert elnézve, úgy tűnik, el kell felejteni a hat-nyolchetes felkészüléseket, sutba kell dobni azt az edzéselméleti tézist, hogy egy évben csak egyszer, maximum kétszer lehet csúcsformába kerülni. A feszített tempó új megoldásokat kíván.

- Valóban elég durva kezdése lesz az évnek a rám váró három mérkőzés, de nem bánom, ez van, ezt kell megoldani! Rubin Olivérrel kezeljük a helyzetet. A Bregy-meccs után volt egy másfélhetes pihenő, majd egy óvatos, elnyújtott alapozásba kezdtünk. Gyűjtöttem az erőt, a szeptember, október inkább a súlyzózásról szólt, alig futottam. Novemberben és decemberben emeltünk a súlyzós adagokon, állóképességi munkával vegyítve. Ezt az állapotot igyekszünk átmenteni a január 4-i évkezdésre, amikor is egy lépcsőfokkal tovább emeljük az intenzitást. Ennek elégnek kell lennie.

- Osszunk meg egy talán kevésbé ismert információt az xlsport.hu olvasóival: a K-1 vb-döntőre készülő Badr Hari téged szeretett volna szpárringpartnerének, ám egy vírusos megbetegedés miatt nem tudtál eleget tenni a meghívásnak. Azért az legyezgeti az ember hiúságát, ha egy kétszeres vb-döntős, igazi topfighter hívja?

- Így igaz, örültem is neki, és nagyon sajnálom, hogy nem tudtam kimenni a felkészülésre. De így alakult, ilyen az élet.

Mecs_1

- Maradjunk még Harinál, köztudott, hogy – egy esetleges Zimmerman-visszavágó mellett – az ő feje van a célkeresztedben. Pályafutásod csúcsmérkőzése lehetne a vele való derbi.

- Valóban nagyon szívesen összecsapnék vele!

- Mikor jöhet létre a mérkőzés, pontosabban, te mikor szeretnéd?

- Tőlem bármikor, ha lehet, minél előbb! Dátumot hirtelen nem mondanék, jó lenne 2010-ben egy It’s Showtime gála keretében meccselni, de ha ez nem jön össze, akkor akár a K-1 nagydöntőjében is összefuthatnánk. Nem lenne semmi, ha ott találkoznánk!

 

- Na, az igazi prémiumszereplés lenne. Kívánom, hogy összejöjjön a meeting! De ha már szóba hoztad a K-1-et, ez azt jelenti, hogy a It’s Showtime mellett visszatérnél ebbe a rendezvénysorozatba is?

- Ez egy percig sem kérdés, minden lehetőséget meg kell ragadni! A Simon Rutz által szervezett It’s Showtime-mal tovább bővültek a lehetőségek, és hozzátenném, hogy az itt szereplő bunyósok adják a K-1 élvonalát. Kétféle úton is el lehet jutni a célig, ha meglesz a sansz, le fogok rá csapni!

 

forrás: monokli.com

 

 

 

 

 

 

karacs attila english
karacs attila magyar
Hirdetés
Hirdetés