Its Showtime Budapest: Karacs legyőzte Bregy -t!

karacs_bregy1A holland It’s Showtime szériát legfeljebb azoknak kell bemutatni, akik egyáltalán nem érdeklődnek a küzdősportok világa iránt, de ők bizonyára eleve nem is fogják elolvasni a szombati gála beszámolóját. Pedig a világ legkomolyabb küzdősport rendezvény sorozatáról van szó, amely végre Magyarországra is megérkezett.

 


 

 

 

Képgaléria itt:

 

A rajongók nagyon jól tudták, hogy milyen volumenű eseményt rendeznek a Papp László Budapest Sportarénában augusztus 29-én, de előzetesen abban igencsak megoszlottak a vélemények a szűk környezetemben, hogy mennyire lehet sikeres az eddigi legnagyobb neveket hazánkba csábító küzdősport show. Hogy miért? Az It’s Showtime márka hazánkban egyelőre kevésbé ismert, és amikor azt kellett elmagyarázni egy kevésbé tájékozott beszélgetőtársnak, hogy mi a különbség a K-1 és az It’s Showtime között, igencsak komoly akadályokba ütköztem. Mert mi a különbség azon felül, hogy a holland szériában több súlycsoport van, és nem rendeznek kieséses tornaküzdelmeket? Lényegében semmi, hisz a mérkőzések során ugyanazt a szabályrendszert alkalmazzák, aminek alapja a thai-boksz, némileg finomítva azon, hogy más stílusok képviselői is eséllyel vehessék fel a versenyt, illetve élvezetesebbek legyenek a mérkőzések.

A „nincs semmi különbség” annyira egyszerű és érthető magyarázat, amennyire csak lehet, de mégis kevesen értették meg. Ennek okára csak a sokadik alkalom után sikerült rájönnöm: Magyarországon a K-1 egy önálló sportágként definiálódott az emberek fejében, és nem úgy, ami valójában: egy japán rendezvényszéria, egy márka. Ehhez persze a K-1 korábbi magyar médiapartnere, az RTL Klub is nagyban hozzájárult, amely évekig a világ legbrutálisabb sportágaként reklámozta a hazai K-1 rendezvényeket. Ilyen nincs, mégis van – mondhatnánk. Ugyanígy, ugyanez a csatorna ültette a köztudatba az olimpiai bajnok, profi WBO világbajnok Kovács „Koko” István pályafutásának elején a „kisvilágbajnoki” cím fogalmát, holott a nemzetközi- és az interkontinentális öveknek aztán tényleg semmi köze a világbajnoki övhöz. A „kisvilágbajnoki” kifejezés talán 3-4 éve kopott ki a köztudatból, legalábbis remélhetőleg, vagyis bő fél évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy az emberekben a fogalmak rendeződtek, így talán a K-1 is idővel a helyére kerül.

karacs_bregy2Úgy gondoltam, fontos a hátteret megismerni a beszámoló előtt, már csak azért is, mert talán a fent említettek szerepet játszottak abban, hogy a szombat esti It’s Showtime gálán nem volt telt ház. Félreértés ne essék, nem voltak kevesen a Papp László Budapest Sportarénában, de kellett volna még 1000-1500 ember, hogy nagyon jó érzés legyen körbetekinteni a lelátókon. Azt viszont hangsúlyozni kell, hogy jelenlévők döntő többsége jegyvásárló volt, nem tiszteletjegyes. Nem úgy, mint egy nemrég lebonyolított fővárosi sportrendezvényen, ahol sokkal nagyobb médiatámogatás mellett alig sikerült pár száz belépőt eladni, mégis hasonló kihasználtságú volt az adott létesítmény. A szombati rendezvény hivatalosan 18 órakor vette kezdetét, azonban már egy órával korábban is küzdöttek a ringben, vagyis tényleg maratoni volt a program. Beszámolókban nem is fogunk kitérni minden mérkőzésre, de az eredménylistát természetesen közreadjuk.

A Svédországban élő Éliás Dániel küzdött Géczi Dániellel, ám ezúttal nem Géczi volt a „Romboló”, hanem Éliás, aki remek küzdelemben őrölte fel riválisa erejét, s győzelméhez nem férhetett kétség. Hatalmas csalódás volt Zatureczky Zsolt MMA küzdelme az ismeretlen, ránézésre sem félelmetes Sander Duyvis ellen, ugyanis a magyar harcos egyértelmű vereséget szenvedett. Zatureczky állóképessége nagyon gyenge volt ezen az estén, hamar elfogyott, és ezt követően a holland sportoló fölé nőtt.

Sokan várták Dietz Gusztáv és Végh Attila MMA szabályrendszerű küzdelmét, mert ugye Dietz volt az, aki alig 70 másodperc alatt kivégezte Bárdosi Sándort. Van ezzel kapcsolatban egy érdekes történet, és ha már korábban említettük az RTL Klubot, akkor tegyük meg ismét. Köztudott, hogy a „Cápa” menyasszonya Laky Zsuzsi, aki pár éve Európa-szépe is volt, így aztán párja oldalán Dietz is meg-megjelenik a nagyobb kereskedelmi csatornák különböző műsoraiban. Történt pár hete, hogy egy komoly anyagot sugároztak a párról az RTL Klubon, amiben Dietz sportkarrierje is kapott némi figyelmet. Hogy hogy, hogy nem, valahogy kimaradt az eredménylista közlése, így a Bárdosi felett aratott győzelmét sem említették, hiszen Sanyi a csatorna egyik „arca”, a róla szóló „Bárdosi megállíthatatlan” kezdetű hírek bizonyára jobb tetszenek a televíziónak is.

A küzdelem előtt egyértelműnek látszott, hogy ha földharc, akkor Dietz, ha álló, akkor Végh jöhet ki jobban a küzdelemből. A szlovákiai magyar Végh Attila kempós múltja miatt eredendően jobb állóharcos, mint BJJ-s ellenfele, ráadásul Attila az elmúlt hónapokban igen sokat edzett a galántai profi bokszolóval, „Tomi Kid” Kovács Tamással (WBF félnehézsúlyú nemzetközi-bajnok), akinek segítségével tovább csiszolta ütőtechnikáját. Ez meg is látszott a küzdelem során, ugyanis Dietz taktikája az volt, hogy ütésekkel közel kerül, hogy aztán földharcra kényszerítse ellenfelét. Ez nem jött össze, mivel Végh remekül kontrázta meg riválisát, és még akkor sem ugrott rá ellenfelére, amikor az rövid küzdelem után a sarokban földre került. Helyette engedte felállni, majd – szinte szó szerint – szétbombázta Dietz-t, így kiütéssel győzött. Nem volt hosszú küzdelem, talán másfél perc.

 

MMA után MMA, ugyanis Németh „Tatár” Gábor azzal a romániai Toth Kalmannal küzdött, aki komoly üzengetésekkel hívta fel magára a figyelmet. A meccs viszont igen kurta volt, hiszen „Tatár” rendesen odaállt, alig fél perc alatt szétbombázta ellenfelét, majd a sarokban átkulcsolta a nyakát, amely jelenet gyors kopogással ért véget. Nem mértük, de a küzdelem talán fél perces volt!

 

racz_dini1Amikor a Hungarian All Stars megtervezte az esemény, tudta, hogy ingoványos talajra lépett azáltal, hogy a magyar harcosokat igazán nívós, sztárellenfelekkel méretik meg. Melvin Manhoef hatalmas név a küzdősportok világában, de nagyon sokat úgy gondolták, hogy Rácz Dénes eséllyel veheti fel a versenyt a nagyhírű hollanddal. Nem volt csalódás a meccs, sőt, ha valaki a második menet után lép be a Sportcsarnokba, azt láthatta, hogy a holland sarok izgatottan igyekszik lelket önteni a kicsit tanácstalan, sérülésektől elgyötört sztárba. Ennek oka, hogy Rácz minden várakozáson felül teljesített az első két menetben, és a második körben a betonfejű Manhoef meg is volt egy remek térdes által, míg a combja finoman szólva is magán viselte a magyar harcos rúgásainak hatását. Aztán sajnos egy villanás döntött, de hát ettől világklasszis a világklasszis: Rácz bordára kapott egy térdest, amitől lement, Manhoef pedig biztos ami biztos, benyomott még egyet a földre került magyarnak. Dénes felállt, megpróbált támadni, de nem sokkal később – kintről úgy tűnt - ütés nélkül újra lement, így kiütéssel szenvedett vereséget. Nagy kár volt ezért a bordasérülésért, hiszen amit a magyar klasszis csinált az első két menetben, az világszínvonalú produkció volt.

 

karacs_bregy3

Gyorsbeszámolónkban már foglalkoztunk a Szűcs Barna – Gago Drago mérkőzésen történtekkel, s kritikus szavainkat sokan osztották különböző fórumokon is. Itt bizony komoly csalás történt! Szűcs ugyanis egy-két megingástól eltekintve végig jobb volt, mint nagyhírű ellenfele, aki az első menetben esett-kelt a ringben, akkora volt a különbség a két harcos között. Az erdélyi születésű magyar fiú ugyan nem bírta végig az iramot, de a szoros második, és a kemény harmadik menet után, annak hajrájában ismét dominált. A gong után jogosan ünnepelte a Re-Gym versenyzője a győzelmet, ám a bírók – hogy továbbra is süssék őket nyárson – extra menetet rendeltek el, amit Szűcs nem bírt, fél perc után kikapott. Pedig a meccs 3 menetben tisztán megvolt, az elrendelt extra menet egyszerűen pofátlanság volt tőlük.

 

Az est utolsó mérkőzésén a vártnál kicsit nehezebben, de mindent összevetve simán, pontozással nyerte a Björn Bregy elleni küzdelmet Karacs Attila. Ez a mondat kicsit magyarázatra szorul. Sokan könnyű győzelmet reméltek, így nagy volt az elvárás, de mivel Bregy is győzni jött, gyors parádéról szó sem lehetett. A „Hun” művésznévre hallgató nehézsúlyú harcos jól kezdte a mérkőzést, a parázs ökölpárbajból ő jött ki jobban, míg Bregy orra azonnal vérezni kezdett. A folytatásban Karacs kicsit óvatosabban mozgott, kevesebb akciót indított, így ellenfelének is volt lehetősége a támadásokra, melyek azonban szerencsére ritkán találtak rést Attila fedezékén. A harmadik menetre a magyar fiú kicsit fáradni látszott, ami nem véletlen, hisz Bregy igen sokat próbálkozott más szabályrendszerben (birkózás), ami fokozatosan emésztette a Hungarian All Stars bunyósának erejét. Végül Karacsé volt a hajrá, így komoly aggodalom nélkül várta mindenki az eredményhirdetést.

 

Eredménylista
Halmi Viktor – Polgár Ádám /mma/: Halmi submis. 2. menet
Éliás Dániel – Géczi Dániel: Éliás pontozással
Vörös Roland - Jászka Krisztián: Vörös pontozással
Sander Duyvis - Zatureczky Zsolt /mma/: Duyvis pontozással
Dietz Gusztáv - Végh Attila /mma/: Végh kiütéssel 1.m
Németh Gábor - Kalman Toth /mma/: Németh submis. 1.m
Imre Zsolt - Marino Schouten: Schouten pontozással
Rico Verhoeven - Meiszter Gábor: Verhoeven TKO2
Vladimir Moravcik - Murthell Groenhart: Moravcik pontozással
Melvin Manhoef – Rácz Dénes: Manhoef TKO 3. m.

 

Forrás: monokli.com

 

 

 

 

karacs attila english
karacs attila magyar
Hirdetés
Hirdetés